Motorový čtvrtek bodově 4:2 pro Energii

By   23. 11. 2023

Dva zápasy měly na pořadu dnes extraligoví junioři a dorost, kteří oba shodně nastoupili na jihočeském ledě. V půl páté odpoledne zahájil svůj souboj s domácím Motorem dorost a o hodinu později nastoupili junioři ke svému zápasu. Pro starší kategorii to byl jeden z dalších velmi důležitých zápasů v boji o udržení se v první čtyřce skupiny Západ, která se blíží k závěru základní části, po které se extraliga juniorů rozdělí na dvě lepší a horší osmičlenné skupiny. Junioři nakonec odvezli z jihu Čech bod, když podlehli domácím v samostatných nájezdech. Dorost byl úspěšnější a výhrou za plný počet bodů si dál drží odstup v čele skupiny Západ.

DHL Extraliga juniorů

Utkání začalo z obou stran opatrně, oba celky věděly, že se jedná o důležité utkání s ohledem na boj o elitní čtyřku. V deváté minutě usedl na trestnou lavici hostující Vogel a domácí měli k dispozici početní výhodu. Ta však Jihočechům moc nevyšla, naopak domácí obraně ujel Záhejský, který byl následně faulován a rozhodčí nařídili trestné střílení. Sám faulovaný hráč si chtěl Maříka rozhýbat, avšak jeho forhendová klička mu nevyšla. V dalších minutách první periody přebírala iniciativu Energie, ale do kabin šlo za bezbrankového stavu.

Druhá část však začala lépe pro hosty díky Záhejskému, který poslal svůj celek do vedení. Domácí mohli reagovat v 28. minutě při vyloučení hostů, avšak přesilová hra domácím jim nevyšla. Vyrovnání se Motor dočkal až ve 37. minutě, kdy přesnou ranou srovnal Kříž. Ještě do pauzy si Jihočeši vypracovali několik slibně se vyvíjejících šancí, ale Ebenstreit s přispěním svých obránců už další trefu nepřipustil.

Ve třetí části přebrali jednoznačně iniciativu hosté, Mařík měl jednoznačně více práci oproti svému kolegovi na druhé straně. V jedenapadesáté minutě měli karlovarští ke gólu kousek, kdy puk poskakoval kotouč po brankové čáře, jenže Mařík dokázal zareagovat a holí kotouč odpálit. Šedesát pět vteřin před koncem ujel západočeské defenzivě Kříž a při zakončení byl faulován. Trestné střílení si tak vyzkoušeli i domácí, ale Tůma si ranou mezi betony na Ebenstreita nepřišel.

Prodloužení nabídlo hru tři na tři a atraktivní podívanou. Oba brankáři však odolali náletům svých protivníků, a tak o vítězi klání musely rozhodnout až samostatné nájezdy. Ty dospěly až do sedmé série, ve které dokázal uspět David Putz a rozhodl tak o domácí výhře! Domácí se dvěma získanými body přiblížili Energii na dva body.

25. kolo – 23. 11. 2023

HC Motor České Budějovice – HC Energie Karlovy Vary 2:1sn (0:0, 1:1, 0:0 – 0:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 36:44 Kříž (Putz; 5/5), rozh. náj. Putz – 22:25 Záhejský (Čihař, Vogel; 5/5).

HC Energie Karlovy Vary: Ebenstreit – Anton, Zolnaj, Bulka, Postl, Beran, Vogel, Dorot – Novotný, Galnor, Pastor, Šlechta, Čihař, V. Váňa, Zeman, Steklý, Záhejský, Varvařovský, M. Váňa, Adámek.

Tabulka:

  1. Liberec             25 – 12 – 3 – 2 – 8 – 44 bodů
  2. Ml. Boleslav     25 – 12 – 2 – 2 – 9 – 42 bodů
  3. Hr. Králové       25 – 11 – 3 – 2 – 9 – 41 bodů
  4. Energie            25 – 9 – 6 – 2 – 8  –  41 bodů
  5. Sparta              25 – 12 – 1 – 1 – 11 – 39 bodů
  6. Č. Budějovice  25 – 11 – 2 – 2 – 10 – 39 bodů
  7. Plzeň               25 – 10 – 0 – 3 – 12 – 33 bodů
  8. Litvínov           25 – 5 – 1 – 4 – 15   – 21 bodů

Extraliga dorostu

Duel dorostenců začal ve svižném tempu na obou stranách a od začátku se bylo na co dívat s dramatickými situacemi před oběma brankami. Oba brankáři byli pozorní a první část zápasu tak skončila bez branek.

Prostřední díl ale opanovali karlovarští, kteří se zanedlouho radovali z první branky, když se v levém kruhu zmocnil puku kapitán Energie Poizl a nedal Jelínkovi šanci. O dvě a půl minuty později navíc českobudějovický brankář kapituloval podruhé po samostatném úniku Blažka Dvoubrankový náskok ale Západočechům dlouho nevydržel a domácí snížili ve vlastním oslabení. V další početní výhodě Energie se skóre opět měnilo, ale tentokrát se opět prosadil karlovarský kapitán.

Poslední třetina začala ve znamení aktivity Jihočechů hráčů, kteří se hnali za vstřelením kontaktní branky a to se jim ve 44. minutě podařilo. Naději na body domácím necelých šest minut před koncem definitivně vzalo duo hostujících útočníku Šedivec – Michalov. Šedivec předložil puk svému spoluhráči, který přehodil beton brankáře Jelínka. Pro Michalova, jinak hráče 9. třídy, to byl první gól v extralize dorostu. V závěru se domácí pokusili zdramatizovat zápas hrou v šesti lidech, ale skóre už se ale nepohnulo ani jedním směrem.

20. kolo – 23. 11. 2023

HC Motor České Budějovice – HC Energie Karlovy Vary 2:4 (0:0, 1:3, 1:1)

Branky a nahrávky: 26:13 Mařík (Lev; 4/5), 43:05 Nedorost (Hečko, Mařík; 5/5) – 21:00 Poizl (5/5), 23:25 V. Blažek (5/5), 29:17 Habla (Poizl, V. Blažek; 5/4), 54:10 Michalov (Šedivec; 5/5).

HC Energie Karlovy Vary: Psohlavec – Čermák, Dyk, Magner, Kůrka, Bednář, Postl – Habla, V. Blažek, Kváš, Šilhan, Poizl, Slavík, Michalov, Šedivec, Tomek.