V derby junioři udolali Škodu a jsou blíže účasti v nadstavbě play off

By   25. 11. 2023

Základní část juniorské extraligy vrcholí a z osmi týmů skupiny Západ jich šest bojuje o účast v nadstavbě, která čtyřem z nich přinese jistotu play off. Karlovarští jsou na tom stále dobře a drží si pozici mezi postupujícími. Proto co největší bodový přísun ze sobotního západočeského derby s Plzní byl velmi důležitý a karlovarským se to povedlo na 100%. Díky disciplinárního řešení přestupku brankáře Ebenstreita ze čtvrtečního zápasu v Českých Budějovicích si odbyl premiéru mezi juniory dorostenec Martin Psohlavec, který se v zápase velmi činil a výrazným způsobem přispěl k výhře 3:1. „Zápas jsem si velice užil. Ze začátku jsem byl nervózní, ale časem to ze mě spadlo. Hodně mi pomohli i kluci,“ usmíval se po úspěšné premiéře Martin Psohlavec a dodal: „Chtěl bych také poděkovat trenérům a klukům za důvěru.“

Derby začali lépe hosté, kteří hýřili aktivitou a byli nebezpečnější než karlovarští, ale Martin Psohlavec byl spolehlivý. V páté minutě během početní výhody pálil plzeňský talent Benák, ale i on pouze podepsal beton karlovarského gólmana. Dvě sekundy se energetici ocitli na ledě ve třech a v následné početní výhodě neuspěl se svou střelou Tadeáš Koubek. Do konce třetiny plzeňští střelci vyzkoušeli pozornost karlovarského gólmana několikrát, ale vždy odešli s prázdnou.

Ve druhé třetině se domácí zlepšili a začali být také nebezpeční a když dvacáté druhé minutě pálil z kruhu Adámek jeho střela po odrazu skončila v mezikruží odkud ji do plzeňské sítě poslal Galnor. Na oplátku se ke karlovarské brance hnal Adam Benák, ale dostal se pouze do obklíčení bránících hráčů. Po střele jednoho z energetiků brankář Jansa přerušil hru a po vhazování pálil Ondřej Dorot. Velkou šanci měl ve dvacáté šesté minutě domácí Adámek, ale Benák jeho střelu zblokoval. K zakončení se kvůli napadání plzeňských hráčů nedostali Šlechta a Novotný.  V čase 34:36 pálil z mezikruží plzeňský Soukup a po jeho střele se puk odrazil od Psohlavce přesně do jízdy Hořejšího, který ho poslal do odkryté části branky a srovnal. Necelé tři minuty před koncem třetiny založil zpoza své branky akci Kryštof Bulka a vypadalo to, že skončila gólem, jenomže kotouč nakonec přes ležícího Jansu do branky neprošel.

Třetí třetina již patřila domácím, kteří se herně stále zlepšovali a dostávali soupeře pod tlak. Vrátit vedení na stranu Energie mohl Varvařovský, po něm Galnor, či Dorot, ale ani jeden neuspěl. Čekání na důležitý gól, který by poslal jeden z týmů do vedení trvalo do 48. minuty a úspěšným střelcem karlovarský Steklý. Hosté nechtěli být pozadu a nepříjemně zahrozil Koubek. Nicméně karlovarští byli dále lepším týmem a více zaměstnávali obranu hostů, která dobře odolávala i díky nevyužití řady šancí Energie. Ta se ale nakonec třetího gólu dočkala když pohlednou akti zakončil Galnor. Plzeň v závěru zápasu na odpověď již neměla a odjela z Varů bez bodů.

DHL Extraligy juniorů

26. kolo – 25. listopadu

HC Energie Karlovy Vary – HC Škoda Plzeň 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 21:27 Galnor (Pastor, Adámek; 5/5), 47:41 Steklý (Záhejský; 5/5), 54:40 Galnor (Dorot, Šlechta; 5/4) – 34:36 Hořejší (Soukup, Pešek; 5/5).

HC Energie Karlovy Vary: Psohlavec – Anton, Zolnaj, Bulka, Postl, M. Beran, Vogel, Dorot – Novotný, Galnor, Pastor, Šlechta, Čihař, V. Váňa, Zeman, Steklý, Záhejský, Varvařovský, M. Váňa, Adámek.

Pavel Arnošt (HC Energie Karlovy Vary):

Myslím si, že kluci dnes podali velmi týmový výkon, který se stupňoval každou třetinou. Ačkoliv jsme byli připraveni, tak nás v začátku utkání trošku z rytmu vyhodila oslabení, která jsme měli. Od druhé třetiny jsme začali diktovat tempo zápasu, což se podle mého názoru vystupňovalo ve třetí třetině. Tam jsme jasně dominovali. Neproměnili jsme ještě spoustu šancí, čímž bychom zápas rozhodli dříve. Jsme rádi, že jsme utkání dotáhli do vítězného konce, což podpořila kvalitní obrana a výkon brankáře.