Extraligový dorost jde do play off z prvního místa!

By   09. 03. 2024

Poslední dva zápasy zvládli karlovarští s plným počtem bodů a ovládl nadstavbovou část O pořadí v play off. Pátek vyhráli v Českých Budějovicích, v sobotu pak na ledě Slavie nastřílel sedm branek.

Na jihu Čech se Energie představila jako velký favorit a tuto úlohu splnila bezezbytku, i když se výsledek nerodil lehce. Po úvodním oťukávání a náznacích šancí otevřel skóre zápasu karlovarský Tomek, ovšem domácí zanedlouho srovnali, když využili početní výhodu. V dalších šancích první třetiny pohořeli na straně Motoru Fleischman s Hřebejkem, na straně Energie Wardas, nebo Tomek. Ve druhé třetině mohl vstřelit branku Dyk a Kůrka, kteří pálili od modré, ale ani jeden z karlovarských beků na brankáře Nováka nevyzrál. Zadařilo se po pár sekundách Slavíkovi, který střelou z úhlu vzal na mušku bližší šibenici – 1:2. Ve třicáté šesté minutě se přes obranu Motoru neprosadil Záhejský, ale nemusel smutnit, protože později z pozice pod hranicí kruhu mířil přesně pod horní tyčku. Ve třetí třetině se domácí snažili s výsledkem pohnout na jejich stranu a měli několik slibných šancí, ale podařilo se jim to až v padesáté šesté minutě Konířem. V závěru odvolali domácí trenéři brankáře a zkusili hru se šesti hráči v poli, jenže inkasovali čtvrtý gól z hokejky Habla, který dal výsledku konečnou podobu.

O prvenství v nadstavbové části mohli Západočeši přijít v sobotu na Slavii, která také patří do okruhu týmů, kteří by mohli v play off dojít daleko. Domácí před zápasem měli jasno, že půjdou do play off z pátého místa a zahrají si tak předkolo, ať by zápas dopadl jakýmkoliv výsledkem. Hosté naopak mohli o prvenství v tabulce ještě přijít, pokud by ztratili všechny body. To se naštěstí hráčům Energie nestalo. Už po osmnácti vteřinách utkání mohli slávisté skórovat. Matějovský ale puk při dorážce před odkrytou brankou netrefil. Gól nepřinesl ani pokus Hörniga, který byl při následné přesilovce také v dobré pozici. Jako první se prosadil karlovarský Poizl a krátce za polovinou první třetiny z juniorů zapůjčený Záhejský, kteří dali hostům klid do jejich hry. I druhá třetina patřila Energii, která i přes inkasovaný gól měla zápas ve své moci a výsledek ještě navýšila. Svoji převahu pak hosté ještě zvýraznili ve třetí třetině sobotního zápasu v pražském Edenu. V závěru pak polevili v koncentraci a dovolili domácím zkorigovat konečný výsledek.

Karlovarští mladíci si připsali celkové vítězství v nadstavbě a nyní budou čekat na soupeře, který jim vzejde z předkola. Čtvrtfinále extraligy dorostu vypukne 18. března, tedy ve stejný den jako čtvrtfinále extraligy juniorů.

Tomáš Andrys (HC Energie Karlovy Vary): S dnešním zápasem jsme poměrně spokojení, protože jsme k tomu přistoupili mnohem lépe než v Budějovicích. Kluci si uvědomili, že se Slavií to nebude jednoduché. Slavia měla šance, my jsme taky měli šance, ale od druhé třetiny jsme přebrali utkání na svoji stranu a ve třetí třetině se to už de facto jen dohrávalo. Během pauzy budeme trénovat, nebudeme nějak extrémně odpočívat. Musíme se na to připravit, protože kdokoliv ve čtvrtfinále bude, tak v něm může každý porazit každého. Je de facto úplně jedno, na koho narazíme.

Extraliga dorostu – O pořadí v play off

  1. kolo – 8. března

Motor České Budějovice – HC Energie Karlovy Vary 2:4 (1:1, 0:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 07:41 Koníř (Přibyl; 5/4), 55:13 Koníř (Přibyl; 5/5) – 06:14 Tomek (V. Blažek, Kůrka; 5/5), 30:39 Slavík (Poizl, Habla; 5/5), 37:35 Záhejský (V. Blažek; 5/4), 58:04 Habla (V. Blažek; 5/5). Rozhodčí: Jílek – Jindra, Brtník.

Motor České Budějovice: Novák (40. Jelínek) – Matějka, Schmied, Muška, F. Blažek, Smejkal – Fleischman, Mařík, Novotný, Čečetka, Hřebejk, Koníř, Šíma, Přibyl.
HC Energie Karlovy Vary: Psohlavec – Dyk, Kůrka, Postl, Vrzal – Wardas, Šilhan, Poizl, Slavík, Kyncl, Záhejský, Habla, Tomek, V. Blažek.
  1. kolo – 9. března

HC Slavia Praha – HC Energie Karlovy Vary 3:7 (0:2, 1:3, 2:2)

Branky a nahrávky: 25:48 Holejšovský (Matějovský, Kucharčík; 5/5), 58:21 Matějovský (Kucharčík, Pšenička; 5/4), 59:57 Pšenička (Egart; 5/5) – 06:10 Poizl (Šilhan, Kůrka; 5/5), 11:44 Záhejský (Dyk, Blažek; 5/5), 21:39 Tomek (Blažek, Záhejský; 5/5), 29:59 Blažek (Vrzal, Slavík; 5/5), 37:01 Tomek (Blažek; 5/5), 47:26 Poizl (Wardas, Dyk; 5/4), 49:25 Šilhan (Dyk, Postl; 5/5). Rozhodčí: Němec – Rubáš, Dědek.

HC Slavia Praha: Poletín – Lorenz, Skyba, Oh, Hess, Marek, Pšenička – Matějovský, Šámal, Huk, Hörnig, Švancar, Kucharčík, Holejšovský, Tittl, Egart.
HC Energie Karlovy Vary: Oršulák – Bednář, Dyk, Kůrka, Postl, Vrzal – Wardas, Šilhan, Poizl, Slavík, Kyncl, Záhejský, Habla, Tomek, Blažek.

Extraliga dorostu Slavia Praha vs. Energie Karlovy Vary