Dorost napodobil juniory a postoupil přes Vítkovice do semifinále.

By   23. 03. 2024

Do Ostravy odjížděli karlovarští dorostenci se dvěma výhrami z domácího ledu a k postupu do semifinále jim stačilo jednou vyhrát, což se jim podařilo až ve druhém utkání a v serii zvítězili 3:1 na zápasy.

V páteční třetím zápase čtvrtfinále otevřeli domácí střelecký účet už ve čtvrté minutě Hofmanem, ani ne o tři minuty později kapituloval hostující Oršulák podruhé po střele kapitána Vítkovic Doudy. Oba týmy měly k dispozici zkrácenou přesilovku, ale oba gólmani dokázali odolat. Zkraje druhé třetiny nabídli vítkovičtí svému soupeři přesilovku, ale ten ji využít nedokázal, i když Blažek byl blízko, když nastřelil tyč, což byla do té doby největší šance hostů v zápase. Poté na trestnou lavici putoval hráč Energie, domácí využili svou početní převahu čtyři vteřiny před jejím vypršením Daňkem. Vítkovice neúnavně zkoušely pozornost hostujícího gólmana, ale další branka přišla až před druhou sirénou, kdy své parádní sólo zakončil Douda. Do třetí třetiny nastoupil do karlovarské klece Psohlavec a hosté se začali více osmělovat. Všechny jejich pokusy ale mířili buď vedle branky nebo přímo do připraveného Špírka. Zhruba v polovině této třetiny zahrávali hosté svou třetí přesilovku v tomto utkání, a i když to tak ze začátku nevypadalo, přece jen nakonec našli recept na domácího gólmana a díky Wardasovi svou početní převahu využili. I když nezbývalo příliš času, zdálo se, že hosté ožili. Jejich naději ale zhasl necelé dvě minuty před koncem zápasu svým gólem Zachariasz.

Sobotní čtvrtý duel začaly oba týmy zostra a oba brankáři si hned v úvodu připsali těžké zákroky. A v nastoleném způsobu hry oba soupeři nepolevily, takže diváci mohli vidět nadějné akce ze strany domácím v podání Drábka, Fasnera, či teč Kiszi. Karlovarští odpovídali akcemi zakončované Tomkem, Wardasem, kteří neuspěli, ale po střele Dyka puk skončil v brance Vítkovic. Odskočit do dvou gólového náskoku mohli hosté krátce po vstřeleném gólu, jenže početní výhodu nevyužili. Ve dvanácté minutě měli početní výhodu i domácí a k vyrovnání měl blízko Fasner, Psohlavec byl pozorný. Druhou třetinu začaly Vítkovice přesilovkou, bez využití. Způsob hry, jakým se oba soupeři představily v prvních dvaceti minutách, pokračoval i ve druhé, což znamenalo, že na ledě byly k vidění zajímavé situace před oběma brankáři. Ve 27. minutě měl velkou šanci vyrovnat Hofman, neuspěl, ale smutnit dlouho nemusel. Za dvě minuty z blízka prostřelil Psohlavce. Domácí byli na koni a v přesilovce mohl obrátit stav Drábek. Karlovarští se těžko bránili a museli přežít i dvojnásobné oslabení. V závěru třetiny ještě spálil domácí Douda samostatný nájezd, ale brankář Energie se přelstít nenechal. Oslabením hostů začala i třetí část, bez potrestání. Faulovali i domácí a tuto přesilovku hosté využívají, když se podruhé v zápase trefil Dyk. Pro domácí to byl moment nepříjemný, protože to pro ně znamenalo, dát nyní dvě branky, aby si vynutili pátý zápas. K němu ale nedošlo a to zásluhou Wardase, který přesně zakončil spolupráci s Tomkem. V závěru odvolali ostravští trenéři brankáře a střelou do prázdné branky Kyncl pečetil výhru a postup do semifinále.

Extraliga dorostu – čtvrtfinále play off

3. zápas – 22. března
HC Vítkovice Ridera – HC Energie Karlovy Vary 5:1 (2:0; 2:0; 1:1)
Branky: 4. Hofman, 7. Douda, 26. Daněk, 39. Douda, 59. Zachariasz – 54. Wardas

HC Vítkovice Ridera: Špírek (Varga) – M. Fojtík, Lyčka, A. Drábek, A. Vítek, Kisza, Szarowski – A. Daněk, Fasner (A), M. Hofman – Douda (C), Svozil (A), Zatloukal – Plško, Zachariasz, Sedlák – M. Mareš.
Trenér: Jan Vavrečka

HC Energie Karlovy Vary: Oršulák (Psohlavec) – Pelikán (C), Vrzal, Gombár, Kůrka, Dyk (A), F. Čermák, D. Postl – Wardas (A), Š. Šilhan, L. Slavík – Poizl, Tomek, V. Blažek – Kváš, D. Sedláček, Kyncl – Habla.
Trenér: Tomáš Andrys

4. zápas – 23. března

HC Vítkovice Ridera – HC Energie Karlovy Vary 1:4 (0:1, 1:0, 0:3)

Branky: 29. Hofman (Zachariazs) – 9. Dyk (Kváš), 46. Dyk (Wardas, Slavík), 51. Wardas (Tomek), Kyncl (Wardas, Tomek)

HC Vítkovice Ridera: Špírek (Varga) – M. Fojtík, Lyčka, A. Drábek, A. Vítek, Kisza, Szarowski – A. Daněk, Fasner (A), M. Hofman – Douda (C), Svozil (A), Zatloukal – Plško, Zachariasz, Sedlák – M. Mareš.
Trenér: Jan Vavrečka

HC Energie Karlovy Vary: Psohlavec (Oršulák) – Pelikán (C), Vrzal, Gombár, Kůrka, Dyk (A), F. Čermák, D. Postl – Wardas (A), Š. Šilhan, L. Slavík – Poizl, Tomek, V. Blažek – Kváš, D. Sedláček, Kyncl – Habla.
Trenér: Tomáš Andrys

Radost dorostenců Energie z branky v síti Vítkovic