Dorost si vynutil rozhodující pátý zápas, v Boleslavi vyhrál 5:2

By   02. 04. 2024

Semifinále extraligy dorostu zná prvního finalistu, kterým jsou mladíci Pardubic. Kdo bude jejich soupeřem se rozhodne ve čtvrtek v tréninkové hale KV Areny, kam se přesouvá druhá semifinálová serie, ve které karlovarští srovnali stav zápasů na 2:2.

Po úvodním vzájemném oťukávání se do první vážné šance dostal boleslavský Hanyš, jenž se v šesté minutě zjevil sám před Oršulákem, ale puk za jeho záda nedokázal propasírovat. Šťastnou chvilku měli o minutu později hosté, po té, co si puk našel cestu do branky po samostatném úniku Slavíka. Karlovarský útočník brankáře nepřekonal, ale jím vyražený puk se zpět odrazil do sítě od obránce domácích. Minuty kolem poloviny třetiny patřily domácím, Oršuláka nepřekonali, nebo jejich koncovka nebyla přesná a postrádala patřičný důraz. Hosté se z převahy domácích dostávali zporadicky, ale pokud se dostali před branku Skleničky, nebyli daleko od navýšení vedení. V šestnácté minutě se energetici již z branky radovali, gól jim ale nebyl uznán pro postavení útočníka v brankovišti. Než úvodní třetina skončila, měly šance oba celky a v jedné z nich po rychlém protiútoku Energie Hablem zvýšila náskok svého týmu.

Prostřední dvacetiminutovka začala přesilovkou hostů, kteří ji nevyužili a to domácí povzbudilo. Ti vybojovali v levém rohu puk pro střelce Ždanova, který ještě Oršuláka neprostřelil, ale volný puk za záda karlovarského brankáře posunul Hanyš. Gól vlil bruslařům sebevědomí a podařilo se jim to co v prvních dvou zápasech v KV Areně. Po vstřelené brance rychle přidat další. Vyrovnání zařídil minutu a půl po prvním gólu Vasiak. V těchto okamžicích byl led plný hráčů s okřídleným šípem na dresech, kteří cítili, že mohou stav obrátit na svoji stranu. Hosté dobře bránili a pokud byli přehráni, Oršulák byl skvělý. Vstřelit třetí gól mohli domácí ve dvou početních výhodách, bohužel pro ně šance neproměnili Hrouda, Šilhavý, Matějka, nebo Kristek. Nevyužité přesilovky domácí musí mrzet, protože před koncem třetiny nahodil z levé strany puk před domácí branku Kyncl, kde se nejlépe zorientoval Habla a Energie opět vedla. Důležitý moment čtvrtého zápasu.

Inkasovaný gól a následná přestávka, sebraly domácím elán a herní sebevědomí, který měli po vyrovnávající brance ve druhé části předchozí třetiny. Hosté dobře střežili svoji obrannou zónu a spoléhali na své nebezpečné výpady. A jeden takový se jim povedl ve 49. minutě, kdy se z pravé strany natlačil před branku Kyncl a důrazně svoji šanci zakončil. Tento gól s domácími hodně otřásl a přestože se snažili, bylo na nich znát, že jim zápas pomalu proklouzává mezi prsty. A když nevyužili početní výhodu, ve které to zkoušeli i bez brankáře, dostali pátý zásah do opuštěné branky.

Extraliga dorostu – semifinále play off

4. zápas – 2. dubna

BK Mladá Boleslav – HC Energie Karlovy Vary 2:5 (0:2, 2:1, 0:2)

Branky a asistence: 24. Hanyš (Ždanov, Beran), 25. Vasiak (Hájek, maxim) – 7. Slavík (Dyk), 19. Habla (Wardas, Slavík), 39. Habla (Kyncl, Postl), 49. Kyncl (Sedláček, Kváš), 57. Kůrka

BK Mladá Boleslav: Sklenička (F. Kovář) – D. Kovář, Doležel, T. Čermák, K. Hájek, Hora, R. Šilhavý – Hanyš (A), V. Beran (A), Kurka – Vasiak, F. Matějka, Kristek (C) – O. Hrouda, Churáček, I. Maxin – Václavík, Ždanov.

Trenér: Martin Škaloud

HC Energie Karlovy Vary: Oršulák (Psohlavec) – F. Čermák, Dyk (A), Gombár, Kůrka, D. Postl, Vrzal – Kváš, D. Sedláček, Wardas (A) – Š. Šilhan, Poizl, L. Slavík – Kyncl, Habla, Tomek (C) – V. Blažek.

Trenér: Tomáš Andrys

Rozhodčí: Barek, Micka – Žídek, Maňák.

Radost dorostenců Energie z branky v síti Vítkovic