Dorost má za letošní sezonu bronzové medaile, ale rozhodující zápas o postup do finále nezvládl.

By   04. 04. 2024

Sezona 2023/2024 pro extraligový dorost skončila v semifinále play off. Stejně jako před rokem, ve čtvrtfinále, svěřencům trenéra Andryse vystavili stopku v dalším postupu bruslaři BK Mladá Boleslav. Semifinále tak skončilo výhrou Středočechů v poměru 3:2 na zápasy a ve finále se potkají s Dynamem Pardubice.

Začátek rozhodujícího zápasu Energii vůbec nevyšel. V první minutě byl vyloučen Tomek a těsně před jeho návratem na led, Hanyš poslal puk do odkryté branky. Po několika náznacích šancí domácích zahákoval domácí Dyk ujíždějícího protihráče a hosté i druhé vyloučení potrestali. Karlovarští jsou známi ofenzivními kombinacemi, ale k brance zatím žádné nevedla a nepovedlo se jim to ani v první přesilovce. Teprve po ní se začali více usazovat v obraně bruslařů a po rychlé spolupráci s Tomkem snížil Wardas. Snížení dalo domácím větší chuť, ovšem do konce třetiny se již nedokázali prosadit i přes slibné šance Gombára a Dyka.

Obraz hry se nezměnil ani ve druhé třetině. Domácí se více snažili hrát na puku, ale naráželi na dobře organizovanou hru soupeře, který si ve vlastním obraném pásmu pobyt s pukem nekomplikoval a rychle jej posouval do nebezpečných protiútoků. A když se domácím podařilo proniknout do nebezpečných pozic, jejich střely byly zblokovány, nebo je chytil spolehlivý Sklenička. Rozhodujícím faktorem prvních dvou třetin byly početní výhody. Karlovarští si jimi k brance nepomohli, naopak hosté i svoji třetí výhodu proměnili. Ještě než se týmy odebraly do šaten, snížení na  hokejce měl Vrzal, Sklenička jeho ránu vytěsnil. Na druhé straně mohl navýšit vedení Vasiak, ale puk před poloprázdnou domácí brankou minul.

Definitivní rozuzlení celé serie tak rozhodla třetí třetina. V ní měli karlovarští celkem devět minut početní výhody, ale dokázali využít tuto velkou výhodu jen v jednom případě a to bylo málo. Hosté oslabení hráli výborně, měli rychlý přístup proti domácím hráčům, kteří si sice vytvořili dobré střelecké příležitosti, jenže v koncovce neměli na hokejkách potřebný klid. A střely, které prošly až k brance, pochytal výborný Sklenička. Vyrovnat se Energii nepodařilo ani ve hře bez brankáře, a tak pro domácí zůstal sen o finále jen snem.

Extraliga dorostu – semifinále play off

5. zápas – 4. dubna

HC Energie Karlovy Vary – BK Mladá Boleslav 2:3 (1:2, 0:1, 1:0)

Branky a asistence: 13. Wardas (Tomek, Blažek), 50. Slavík (Tomek) – 3. Hanyš (Matějka), 6. Vasiak (Hrouda), 33. Kurka (Matějka)

HC Energie Karlovy Vary: Oršulák (Psohlavec) – F. Čermák, Dyk (A), Gombár, Kůrka, D. Postl, Vrzal – Kváš, D. Sedláček, Wardas (A) –Šilhan, Poizl, L. Slavík – Kyncl, Habla, Tomek (C) – Blažek.
Trenér: Tomáš Andrys

BK Mladá Boleslav: Sklenička (F. Kovář) – K. Hájek, Hora, Šilhavý, T. Čermák, Doležel, D. Kovář (A) – Beran, (A), Hanyš, Kurka – F. Matějka, Vasiak, Václavík – O. Hrouda, I. Maxin, Kristek (C) – Ždanov, Churáček.
Trenér: Martin Škaloud

Rozhodčí: Jakub Valenta, Tomáš Kosnar – Tomáš Gerát, Michal Rubáš

Marné dobývání branky Mladé Boleslavi v pátém semifinále