O víkendu začínají žákovské soutěže. Nově se v této sezoně bude hrát Soutěž 9. tříd, další žákovské kategorie jsou rozděleny do ligy starších žáků A a B a ligy mladších žáků A a B.

By   07. 09. 2022

Soutěž 9. tříd bude po celém Česku hrát 71 klubů, které jsou uspořádány do 10 skupin podle územního rozdělení. Nejprve se bude hrát tzv. kvalifikace, ve které se utkají jednokolově každý s každým (6- 7 utkání). Z každé skupiny postoupí družstva umístěná po 1. části v jednotlivých skupinách na 1. – 2. místě a čtyři družstva, která z družstev umístěných po 1. části v jednotlivých skupinách na 3. místě dosáhla nejvyššího pořadí, rozdělená na základě územního principu do tří skupin po 8 družstvech se v jednotlivých skupinách utkají čtyřkolově každý s každým (28 utkání) s tím, že v této části soutěže se výsledky z 1. části soutěže nezapočítávají. Z důvodu reorganizace soutěží organizovaných a řízených ČSLH ve věkové kategorii 9. tříd od sezóny 2023-2024 získávají družstva umístěná v jednotlivých skupinách po této části soutěže na 1. – 6. místě právo účasti v soutěži extraliga 9. tříd pro sezónu 2023-2024.

trenér karlovarské 9. třídy Tomáš Mariška

Karlovarská „devítka“ vedená trenérem Tomášem Mariškou se v první fázi soutěže utká s Litvínovem, Chomutovem, Sokolovem, Děčínem, Kláštercem a Mostem. „První fáze soutěže nebude vůbec jednoduchá a podle mého odhadu se o první dvě místa popereme s Litvínovem a Chomutovem, ale podcenit nelze ani další,“ dívá se na novou soutěž Tomáš Mariška. Zkušený trenér vnímá tuto soutěž jako důležitý článek ve vývoji hráčů. „9. třída je specifická kategorie, kde jsou velké fyzické rozdíly mezi jednotlivými hráči. Podle mého je to dobrý krok ve vývoji hráčů, protože jde o přechodový článek mezi žákovským věkem a dorostem,“ dívá se na tuto soutěž trenér Mariška. „Smyslem je také zkvalitnit zápasy hráčů do 15 let. Měly by hlavně ve druhé části soutěže odpadnout dvouciferné výsledky a zápasy by měly být více vyrovnané. Mělo by také odpadnout to, že jeden vyspělý hráč dokáže sám zařídit výsledek dvěma, třemi, ale někdy i více góly v jednom zápase,“ myslí si trenér Energie. Cíl karlovarské 9. třídy je jasný, postoupit a potkávat se s kvalitními týmy, jakými jsou např. Plzeň, Sparta, Kladno atd.

Družstva, která nepostupí z 1. části do části „Nadstavbová“ budou rozdělená na základě územního principu do šesti skupin po minimálně 7 družstvech a maximálně 8 družstvech se utkají v jednotlivých skupinách čtyřkolově každý s každým (24-28 utkání) s tím, že v této části
soutěže se výsledky z 1. části soutěže nezapočítávají.

Ligy straších žáků A a B a ligy mladších žáků A a B jsou rozděleny podle územního umístění. Karlovarské kategorie U14 (8.třída) ligu starších žáků A, U13 (7.třída) ligu starších žáků B, U12 (6.třída) ligu mladších žáků A a kategrie U11 (5.třída) ligu mladších žáků B. Soupeři budou Sokolov, Cheb, Mariánské Lázně, Nejdek, Ostrov, Tachov, Louny, Třemošná, Klášterec, Chomutov, Litvínov a Děčín. Na tyto žáky čeká celkem 27 – 34 kol podle počtu účastníků.