Junioři a dorostenci patřili v právě končící sezoně mezi špičku svých kategorií.

By   25. 04. 2023

Hokejová sezona 2022 – 2023 pomalu spěje ke svému vrcholu, kterým bezpochyby je finálové série extraligy dospělých. V mládežnických týmech jsou mistři známí, DHL extraligu juniorů ovládla po dlouhých letech pražská Sparta, šampiony mezi dorostem jsou třinečtí Oceláři. V obou nejsledovanějších mládežnických kategoriích patřili karlovarští ke špičce a to i přesto, že ve vyřazovacích seriích play off nepostoupili do semifinále. Úspěšnou sezonu měl i dorost B ve druhé nejvyšší soutěži Lize dorostu, kde obsadil 1. místo ve skupině Západ.

Jediný gól Energie v prvním čtvrtfinále vstřelil Kryštof Bulka

 

V ohlédnutí za sezonou mládeže začneme u nejstarších kategorie. Junioři měli skvělou sezonu, i když určité zklamání bylo vypadnutí hned ve čtvrtfinále s pozdějším mistrem Spartou. Veřejnost očekávala a snad i samotní hráči věřili, že budou bojovat o medaile, ale realita samotné soutěže a pochopitelně i kvalita soupeře byly nad momentální síly juniorky Energie. V základní části si mladí energetici vedli přímo parádně. Od začátku až do samotného konce se drželi na předních místech tabulky a několik kol pobývali na úplné špičce mezi juniory. V poklidu si svými výkony zajistili postup do čtvrtfinále, kde narazili na Spartu. Ta měla mezi všemi juniorskými mužstvy věkově nejstarší tým (ø 2003,88), naopak Energie byla třetí nejmladší (ø2004,26). Sparta do závěru sezony využila hráče, kteří převážnou část sezony hráli v mužské Chence lize, kde získali potřebné zkušenosti. „Sparta prokázala svoji zkušenost, myslím tím i věkovou zkušenost. Na play-off ještě tým doplnila hráči působícími v juniorském hokeji třetím rokem. Nám v našem mladém týmu scházely kilogramy a i to podle mého názoru byl jeden z důvodů, že dál šel náš soupeř. V určitých momentech, a nemyslím tím herní aspekty, se tak nějak přikláněly na její stranu,“ ohlíží se za čtvrtfinále s pražským klubem trenér juniorů Václav Eismann, který i přes vyřazení v celkovém ohlédnutí za sezonou musel být spokojen. „Kdyby nám někdo před začátkem sezony říkal, že bude probíhat tímto způsobem, tak si troufnu říct, že bychom to brali všemi deseti (úsměv). Na druhou stranu s jídlem roste chuť a my jsme cítili, že toto mužstvo jde herně nahoru. Takže nyní alibisticky tvrdit, že jsme spokojeni s vyřazením ve čtvrtfinále, tak to říkat nechceme. Na druhou stranu jsme opravdu cítili, že hráči se zlepšují. Jednak tam byly individuální posuny a byla tam i týmová soudržnost na vysoké úrovni a to jsou věci, které mě i přes vyřazení těší,“ ohodnotil zkušený mládežnický trenér uplynulou sezonu svého týmu.

Trenér juniorů Václav Eismann

 

Podobnou sezonu jako nejstarší mládežnická kategorie prožil i extraligový A dorost. Ten se také po celý průběh soutěže pohyboval na předních místech, nejprve v základní skupině, pak i ve skupině O pořadí v play off, kde se potkával s mužstvy, kteří si v polovině soutěže zajistili účast ve vyřazovacích bojích. Mužstvo trenéra Tomáše Andryse předvádělo ofenzivní hokej a bylo ze všech účastníků ELD střelecky nejplodnější s 96 brankami. I v celkovém rozdílu ve skóre (vstřelené – inkasované) byly karlovarští nejlepší +39. Asi největší hvězdou týmu se ukázal Vít Záhejský, který obsadil druhé místo v celkovém kanadském bodování ELD, tak i mezi střelci a nahrávači. Ocenit je také potřeba i to, že byl o rok mladší (r. 2007) než jiní hráči. Bohužel pro něj, ale i celý tým dorostu ve vrcholné části sezony se ve čtvrtfinále proti Ml. Boleslavi zranil a nemohl být týmu nápomocen k postupu mezi poslední čtyři týmy. Ovšem ještě než se dorost utkal s Mladou Boleslaví, čekala jej osmifinálová série s Kometou Brno. Tu mladíci Energie zvládli ve dvou zápasech.

Trenér dorostu Tomáš Andrys

Trenér Tomáš Andrys tuto sérii v krátkosti zhodnotil těmito slovy: „Věděli jsme, že to bude těžký soupeř. Kádr jsme zúžili na patnáct hráčů, protože nám nějací kluci popadali, ale nicméně si myslím, že výsledkově i herně jsme osmifinále zvládli na výbornou. Zápasy nebyly jednoduché, ale zvládli jsme je a postoupili.“ Ve čtvrtfinále se karlovarští potkali s Mladou Boleslaví. Středočeši s mládeží pracují také velmi dobře a ve všech kategoriích patří k tomu lepšímu v českém  mládežnickém hokeji. „Pro nás velmi složitý soupeř i historicky. Nám to trošku ztroskotalo na zraněních některých klíčových hráčů, ale ostatní kluci se s tím podle mého názoru poprali naprosto perfektně a neměli se absolutně za co stydět. Škoda, že ke konci rozhodujícího zápasu to trošku nevyšlo. Šance tam byla, ale bohužel se to nepovedlo,“ ohlíží se za vyrovnanou sérií s Mladou Boleslaví karlovarský trenér a k soupeři ještě dodal: „Byl to silný a pracovitý tým. Neřekl bych, že by ve svém středu měl nějakou osobnost, na kterou bychom si měli dávat větší pozor. Jejich tým byl opravdu kvalitní a hráli pospolu. V drtivé většině měli v týmu hráče ročníku 2006, což v tomto hokejovém věku u kluků, kteří jsou ve fyzickém vývinu, může dělat při herní vyrovnanosti určitý rozdíl, takže v tomto směru to pro nás bylo těžké. Pro kluky to však bylo samozřejmě jenom plus. Čím více takových soupeřů, tím pro ně po hokejové stránce lépe.“ Sezona je minulostí, přesto se Tomáš Andrys už nyní dívá na budoucnost: „Věřím, že se nám příští sezonu povede to, co se nám nepovedlo letos. Hráči budou zkušenější a o rok starší.“

Velmi zklamaní karlovarští dorostenci po vyřazení ve čtvrtfinále s Ml. Boleslaví

 

Trochu ve stínu výsledků extraligových juniorů a dorostu byly výkony dorostu B (v klubovém označení jako tým U16 hráčů věku do šestnácti let). Tento kolektiv se ve druhé nejvyšší soutěži, Lize dorostu, presentoval skvělými výkony a byl příjemným překvapením. Hráči, kteří byli zálohou pro extraligu, ve své skupině Západ dominovali a v konečném součtu měli před druhým Baníkem Sokolov, kam z týmu v průběhu sezony odešlo hostovat kvůli většímu hernímu vytížení několik hráčů, náskok 17 bodů. Trenér Adam Sýkora mohl být s výkony mužstva maximálně spokojen a malým zármutkem z celé sezony pro něj, ale i jeho svěřence musel být fakt, že nemohli hrát baráž, do které postoupili finalisté Ligy dorostu. Baráž byla součástí extraligy dorostu a v této soutěži hrál A výběr dorostu Energie. Karlovarské v ní zastoupil Baník Sokolov. O to cennější bylo, že se hráči po celou sezonu presentovali výbornými výkony a nechali za sebou konkurenci doslova o „parník“. „Ze začátku jsme se o prvenství přetahovali s Pískem, kdy jsme po našem zápase sledovali, jak se mu daří. Chtěli jsme hrát play off, tak jsme sledovali jeho výsledky, ale i ostatních konkurentů,“ ohlíží se zpětně trenér Adam Sýkora. Těmi ostatními měly být ještě Třemošná s Ústí nad Labem. Karlovarští tak ovládli svoji skupinu Západ a v play off je čekala Technika Brno, která si na tým Adama Sýkory věřila, ale z výhry 3:1 na zápasy se radovali karlovarští mladíci, kteří tak zhatili plány a sny Techniky o postupu do extraligy dorostu. „Byly to pro kluky skvělé zápasy. Pro ně bylo cennou zkušeností, že se hraje na víc zápasů a že jsou nuceni opakovat proti stejnému soupeři dobrý výkon, což se nám v ne každém zápase povedlo. Kluci mají možnost se ze zápasu poučit a jít do toho druhý den od nuly. To pro většinu hráčů byla nová, velice cenná zkušenost. Výsledkově určitě velká spokojenost. Před těmi zápasy jsme si něco řekli i o stylu hokeje, který se v play-off hraje, aby s tím byli kluci seznámeni. Víceméně si ověřili, že se jedná o jiný hokej než v základní části,“ popsal výkony hráčů Adam Sýkora. Na výsledku série bylo také pozitivní, že hráči věděli, že do dalších zápasů nepostoupí a o to bylo cennější, že sérii odehráli skvěle. Na druhou stranu pro ně to bylo smutné, protože by poznali další zkušenost pro svůj hokejový růst, kdy se se mohli poměřit s extraligovými Litvínovem a Táborem. Čtvrtým mužstvem baráže byl Vsetín (s ním se utkali v rámci soutěže, když jednou doma a jednou na ledě soupeře se střetly týmy skupin Západ a Východ) a tyto zápasy měly největší kvalitu. „Zápasy, které jsme se Vsetínem odehráli, byly vynikající a měly výborné parametry. Myslím si, že v první polovině základní části se mu vyrovnaly ještě utkání s Pískem,“ uzavřel ohlédnutí za sezonou dorostu B jeho trenér Adam Sýkora.

B dorost po vyhrané serii s Technikou Brno