Ve druhém západočeském derby Energie vrátila porážku Plzni

By   30. 09. 2023

Po porážce na jihu Čech se karlovarští junioři vrátili na vítěznou stranu, když v prestižním západočeském derby vrátili soupeři porážku z prvního letošního derby v Plzni.

První díl derby patřil zcela jasně domácím, kteří sice měli herní převahu, ale do vyložených gólových šancí se tolik nedostávali. Hosté čekali na svůj čas a občas si vypracovali situaci, ze které by mohli skórovat. To se jim nepodařilo a naopak, góly dávali karlovarští. Jako první se trefil Matyáš Váňa ve vlastním oslabení. Početní výhoda byla na druhé straně výhodou, kterou zužitkoval ve vedení 2:0 Dorot.

Díky vyloučení domácího Šmajdy měl velkou šanci hostující Hodinář, ale Ebenstreit si s jeho střelou dokázal poradit. Hned na to si Plzeňští vypracovali další šanci, kdy zpoza kruhů pálil Pešek, ale dnes skvěle chytající Ebenstreit vytáhl ukázkový semafor. Škodovka promrhala také přečíslení čtyři na jednoho, které skvělým obranným zákrokem zneškodnil Dorot. Ve druhé polovině druhé třetiny dali o sobě vědět Zemanem a v přečíslení dva na jednoho Šmajda trefil pouze beton brankáře Plzně Jansy. I proto po druhé třetině trval stav 2:0.

Vstup do třetí třetiny vyšel Energii, když se po 45 sekundách prosadil Zeman. Plzeňští se snažili rychle odpovědět. Střelu Soukupa dokázal Ebenstreit vykopnout betonem a v vlastním oslabení mohl snížit Dvořák. Vzápětí se hosté provinili proti pravidlům a nabídli tak Energii přesilovku pět na tři, kterou třináct minut před sirénou využil krásnou ranou do šibenice Váňa. Poté se hra zklidnila a Plzeňští se dočkali snížení Soukupem. Další branku viděli diváci z hokejky Mazance a hosté se dotáhli na rozdíl dvou branek. Víc už nestihli a navíc inkasovali pátý gól od Šmajdy.

Trenér Energie Pavel Arnošt zhodnotil zápas těmito slovy: „Těžké utkání, kvalita soupeře byla výborná a myslím si, že jsme to týmovým výkonem zvládli a dotáhli zápas do vítězného konce podpořeným výborným brankařem“.

DHL Extraliga

12. kolo – 30. září

HC Energie Karlovy Vary – HC Škoda Plzeň 5:2 (2:0. 0:0, 3:2)

Branky a nahrávky: 09:28 M. Váňa (4/5), 14:10 Dorot (Šlechta; 5/4), 40:45 Zeman (Adámek, M. Beran; 5/5), 47:10 M. Váňa (Šlechta, Dorot; 5/3), 58:34 Šlechta (5/5) – 52:51 Soukup (Pešek, Hodinář; 5/5), 57:28 Mazanec (Tchaliov, Hála; 5/4). 

HC Energie Karlovy Vary: Ebenstreit – Vogel, Dorot, M. Beran, Postl, Cipko, Zolnaj, Anton – Galnor, Adámek, M. Váňa, Šilhan, Šmajda, Záhejský, Steklý, Zeman, Vojáček, V. Váňa, Šlechta, Pastor.

HC Škoda Plzeň: Jansa (Bašta) – Houdek, Dolhý, Skok, Hodinář, Hromádka, Cícha, Prošek – Hála, Mazanec, Šiler, Řehoř, Pešek, Matějka, Soukup, Hořejší, Tchaliov, Makovec, M. Beran, Dvořák.

Radost z branky v západočeském derby.