Dorost navlékl v tomto týdnu další dvě výhry a ve šlágru sobotního kola přejel Slavii.

By   08. 10. 2023

Extraliga dorostu

Tradičně dva zápasy sehráli dorostenci v tomto týdnu. Ve čtvrtek hostili nováčka z Tábora, v sobotu nastoupili v pražském Edenu.

9. kolo – 5. října

Čtvrteční zápas s nováčkem nebyl pro favorita vůbec jednoduchý, ale nakonec ho zvládl díky povedené třetí třetině.

Nováček ELD z Tábora se ve Varech představil v dobrém světle, dobře bruslil a byl domácím poměrně vyrovnaným soupeřem a podle toho, jak se v úvodu prezentoval, nebylo překvapením, že se jako první otevřel skóre zápasu. Energetici ale z úvodní branky ve svém síti neznervózněli a dál hráli svoji hru a čekali na brankové šance. K té se dopracovali ve čtrnácté minutě Poizlem a když se prosadil minutu před koncem úvvodní části Čihař, šli domácí do šaten s náskokem branky.

Ve druhé třetině bylo k vidění poměrně dost šancí, ale oba brankáři předčili střelce. Šance neproměnili na domácí straně Postl nebo Blažek. Na druhé straně Oršulák musel vyřešit šance jihočeských Slabého, či Slívka, a tak po druhé třetině byl stav utkání stále 2:1.

Třetí díl čtvrtečního duelu vyšel domácím lépe, kteří Kvášem zvýšili vedení, ale Tábor odpověděl Píchou, který tak dal hostům naději na srovnání. To se ale nakonec nepodařilo, protože v posledních deseti minutách karlovarští předvedli střelecký koncert, kterým navýšili konečný stav na poměrně vysoké vítězství. Nuto podotknout, že si Tábor tak vysokou porážku nezasloužil.

Tomáš Andrys (HC Energie Karlovy Vary): „Hlavně musím za minimálně dvě třetiny pochválit tým hostů, který opravdu hrál na kraji svých možností. Šli o toho naplno, bruslili s námi, souboje dobruslovali. Snažili se tady s námi za každou cenu urvat nějaké body. Myslím si, že od toho opravdu nebyli daleko, protože my jsme se opravdu dvě, dvě a půl třetiny hledali. Hráli jsme takový sobecký hokej každý sám pro sebe, ale naštěstí se nám to podařilo v posledních asi deseti minutách zlomit. Tam se po dvou rychlých gólech zápas přehoupl na naší stranu.“

HC Energie Karlovy Vary – HC Tábor 7:2 (2:1, 0:0, 5:1)

Branky a nahrávky: 13:40 Poizl (Habla, Šilhan; 5/5), 18:54 Čihař (Wardas, Slavík; 5/5), 41:31 Kváš (Dyk; 5/5), 52:33 Habla (Kůrka, Tomek; 5/5), 53:46 Blažek (Čermák; 5/5), 58:42 Kváš (Blažek, Kubizniak; 5/5), 59:16 Čihař (Poizl, Čermák; 5/5) – 08:53 Pufr (5/5), 46:37 Pícha (Suchan, Slívko; 5/5). 

HC Energie Karlovy Vary: Oršulák – Kubizniak, Čermák, Dyk, Pelikán, Postl, Kůrka – Slavík, Blažek, Habla, Kváš, Čihař, Wardas, Šilhan, Poizl, Tomek.
HC Tábor: Brož – Pufr, Céza, Bačo, Mohyla, Mašek, Špaček – Slívko, Slabý, Suchan, Bartuška, Kostka, Pícha, Bušta, Botka, Strachota, Zhuk.

 

10. kolo – 7. října

Duel dvou vedoucích týmů skupiny byl pln očekávání zda Slavia bude prvním mužstvem, který Energii porazí, či karlovarští potvrdí svoji prozatímní suverenitu.

Dalo by se říci, že Energie jak zakončila čtvrteční zápas, tak ten sobotní zahájila a zápas byl prakticky rozhodnut již po úvodní třetině. Tu odehráli svěřenci Andryse nad očekávání, když ji vyhráli suverénně 5:1. Hned v 9 vteřině se prosadil Slavík, a ještě v úvodní minutě přidal Tomek druhý gól. To Slavii sebralo hodně z jejich plánů a dál sledovali karlovarský koncert úvodu zápasu.

Druhá třetina již přinesla vyrovnanější průběh a domácí snížili, čímž svoji hru oživili, přesto hosté výsledek kontrolovali a když přidali Wardasem šestou branku, rozdíl ve skóre byl stejný jako po první třetině.

I závěrečná dvacetiminutovka žádný návrat Slavie do utkání nepřinesla, přestože byla aktivní ve střelbě, ale Psohlavce dlouho nepřekonala. Naopak Energie udeřila ještě jednou a zvýšila své vedení. Tečku za skórem zápasu nakonec udělali slávisté ve vlastním oslabení krátce před jeho koncem.

Tomáš Andrys (HC Energie Karlovy Vary): „Věděli jsme, že to bude těžké utkání. Nicméně se nám povedl vstup do zápasu, který byl podle mě nejlepší od nás v letošní sezóně. V druhé třetině začala Slavia trošku hrát, ale my jsme to završili šestým gólem a ve třetí třetině jsme si už utkání pohlídali.“

HC Slavia Praha – HC Energie Karlovy Vary 3:7 (1:5, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 17:37 Matějovský (4/5), 24:37 Huk (5/5), 56:12 Šámal (Matějovský; 4/5) – 00:09 Slavík (Wardas; 5/5), 00:41 Tomek (Kváš; 5/5), 11:07 Poizl (Slavík; 5/5), 11:40 Habla (Kožík; 5/5), 19:08 Dyk (Wardas; 5/5), 36:30 Wardas (Tomek; 5/5), 51:13 Kváš (Tomek, Blažek; 5/5).

HC Slavia Praha: Höhlig (12. Neduchal) – Lorenz, Skyba, Labuzík, Pšenička, Marek – Huk, Keller, Švancar, Kucharčík, Holejšovský, Tittl, Matějovský, Tichý, Šámal.
HC Energie Karlovy Vary: Psohlavec – Čermák, Dyk, Pelikán, Kubizniak, Postl, Kůrka – Habla, Kváš, Wardas, Šilhan, Poizl, Slavík, Šedivec, Kožík, Tomek, Blažek.

9. vteřina a Slavík otevřel v Edenu skóre zápasu proti Slavii. Foto: Český hokej