Junioři ukončili nadstavbovou část o Pořadí v play off na čtvrtém místě

By   03. 03. 2024

Posledními dvěma zápasy v Jihlavě a Brně zakončili karlovarští junioři nadstavbovou část DHL Extraligy. Duklu zdolali po nájezdech, na ledě Komety nebodovali a v konečném součtu obsadili čtvrté místo, které jim zajistilo přímý postup do čtvrtfinále, které karlovarští odstartují 18. března. Soupeřem jim bude nejlepší tým z předkola.

Energetici nastoupili na Vysočině pouze s pěti obránci a do branky se po delší době postavil Adam Ebenstreit. První gól padl až ve třinácté minutě, kdy karlovarského gólmana překonal Katolický. Vedení vydrželo Jihlavě zhruba dvě minuty. V patnácté minutě přesnou střelou vyrovnal Steklý. Ve druhé třetině vrátil vedení na stanu Dukly Niederhafner a před polovinou zápasu navýšil vedení Číhal. Karlovarští ještě ve druhé třetiny náskok domácích srovnali přesnými střelami Varvařovského a Galnora. Během poslední dvacetiminutovky nedokázal ani jeden z týmů překlopit zápas na svou stranu. Jihlavští hned v úvodu této části získali dvě téměř navazující početní výhody. Energetici se však zvládli ubránit. To se ostatně povedlo i hráčům Dukly, kteří svou trestnou lavici také nenechali zahálet.

Zápas tak pokračoval prodloužením. To energetikům ve druhé minutě zkomplikovalo oslabení, ale ani tentokrát nedokázali jihlavští přesilovku využít. Poslední vzájemný duel mezi Duklou a Energií v nadstavbě tak nakonec musely rozhodnout samostatné nájezdy. Hned v první sérii za Energii uspěl Steklý. Během následujících sérií se žádný ze střelců už neprosadil a tak Energie získala bonusový bod.

Na ledě v moravské metropoli měli karlovarští výborný vstup do zápasu, když několikrát měli dobré příležitosti skórovat, ale podařilo se jim to jen jednou, když skóre otevřel Steklý. Další šance pochytal brankář Komety Kavan. Vedení Energie mohl v prvních sekundách druhé části navýšit Varvařovský, ale mezera mezi Kavanovými betony zůstala uzavřena. Ve dvacáté třetí minutě srovnání z hole Nesvadby odmítl karlovarský brankář Ebenstreit. Ten o čisté konto nakonec přišel v čase 23:38 díky Moravcovi. Snaha Matěje Zemana získat vedení ztroskotala na tyčce brněnské branky. V čase 25:20 šli energetici do čtyř a za dalších 25 vteřin byli oslabeni o dalšího hráče. A domácí toho využili. Dvojnásobné oslabení v čase 26:08 využil Svoboda, který střelou z mezikruží poslal puk pod víko karlovarské branky – 2:1. Ještě v oslabení se před Kavanem zjevil Jakub Galnor. V souboji tváří v tvář byl úspěšnější gólman Komety. Ten ustál i následné střelecké pokusy.

Třetí část se nesla ve snaze hostů dostat stav na svoji stranu, jenže žádná ze šancí se v branku neproměnila, hrdinou byl brankář Komety Kavan. Konečnou podobu výsledku dali domácí Otava střelou do opuštěné branky Energie.

Pavel Arnošt (HC Energie Karlovy Vary):

Bylo to poslední utkání v nadstavbě, jak Brno tak my jsme chtěli zápas zvládnout a vítězně tuto část sezóny zakončit. Ze začátku jsme měli malinko navrch, bohužel jsme neproměnili šance. Pak soupeř lacino vyrovnal, trošku to ovlivnilo průběh utkání. Ač jsme se snažili, zápas už jsme nedokázali otočit. Ke konci soupeř střelou do prázdné branky korigoval skóre utkání.

DHL Extraliga juniorů – O pořadí v play off

27. kolo – 1. března

HC Dukla Jihlava – HC Energie Karlovy Vary 3:4 SN (1:1, 2:2, 0:0 – 0:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 12:29 Katolický (Peš, Rauš; 5/5), 24:57 Niederhafner (Nosek, R. Váňa; 5/5), 28:33 Číhal (Modl; 5/5) – 14:34 Steklý (Novotný, Zeman; 5/5), 34:48 Varvařovský (Pastor, M. Váňa; 5/4), 38:09 Galnor (Adámek, Pastor; 5/5), rozh. náj. Steklý.

HC Dukla Jihlava: Sigmund – Löffler, Vildomec, Topol, Jeletz, Vovsík, Vandas, Číhal – R. Váňa, Coufal, Katolický, Nosek, Peš, Rauš, Chlubna, Niederhafner, Klapica, Modl.

HC Energie Karlovy Vary: Ebenstreit – Bulka, Postl, Vogel, Magner, Dorot – Novotný, Galnor, Pastor, V. Váňa, Šmajda, Zeman, Steklý, Varvařovský, Šilhan, M. Váňa, Adámek, Vojáček.

28. kolo – 2. března

HC Kometa Brno – HC Energie Karlovy Vary 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)

HC Kometa Brno – HC Energie Karlovy Vary 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 23:38 Moravec (5/5), 26:05 Svoboda (Ekrt, Horváth; 5/3), 59:03 Otava (4/5) – 05:18 Steklý (5/5). 

HC Kometa Brno: Kavan (56. Ondráček, 56. Kavan) – Antony, Bůžek, Ulbricht, Svoboda, Jurný, Pospíšil, Zubíček – Ekrt, Rakus, Horváth, Boltvan, Veselský, Halačka, Pavlík, Habermann, Chludil, Otava, Moravec, Nesvadba.

HC Energie Karlovy Vary: Ebenstreit – Bulka, Postl, Beran, Vogel, Dorot, Magner – Varvařovský, Galnor, Pastor, V. Váňa, Šmajda, Vojáček, Zeman, Steklý, Novotný, Šilhan, M. Váňa, Adámek.

Karlovarští junioři před brankou Komety.