První semifinále dorostu pro Boleslav, rozhodla druhá třetina

By   28. 03. 2024

První duel semifinálové serie karlovarským vůbec nevyšel, kromě prvních deseti minut byli hosté kompaktnějším týmem, který hrál týmový play off hokej. Domácí naopak hráli více individuálně s řadou zbytečných chyb, které bruslaři, hlavně ve druhé třetině, trestali.

Úvod měli energetici téměř famózní, ve druhé minutě Sedláček našel před brankou Tomka, který jeho nabídku promáchl, ale na začátku čtvrté minuty se již Tomek nemýlil a přesnou střelou pod vyrážečku překonal brankáře Skleničku. Hosté působili trochu zakřiknutě a ke zlepšení jim nepomohla ani přesilová hra. Energie byla dále aktivní a ve velké šanci neuspěl Blažek a v podobné situaci pohořel v jedenácté minutě Kyncl. Tyto neproměněné šance dali hostům postupně herní klid a i oni začali vystrkovat růžky. Více vysunuli napadání rozehrávky domácích obránců, začali zachytávat puky ve středním pásmu a rychle obraceli hru do obrany domácích. Tím karlovarští ztráceli na své jistotě za což mohli být potrestáni, když v poslední minutě třetiny málem inkasovali.

I úvod druhé části přinesl šance domácích, kteří mohli Vrzalem a po něm Tomkem navýšit vedení. Hosté byli opět pod tlakem, ale podobně jako v první třetině se postupně zlepšovali a ze své první velké šance srovnali. Ve středním pásmu získali puk, dostali se do přečíslení dva na jednoho a rozhodující moment vzal na sebe Maxim, který prostřelil Psohlavce. Inkasovaný gól vnesl na domácí hokejky nervozitu a když měli hosté druhou početní výhodu, překlopili stav na svoji stranu. Hra Energie se úplně rozpadla, hráči volili hodně individuální akce a doplatili na to ještě dvakrát. V přesilovce ve vlastním pásmu se nedohodli na přebrání protihráčů a tuto chybu trestal Kristek. A za další minutu bylo ještě hůře. Boleslavští jeli tři hráči na jednoho obránce a tuto velkou výhodu dokázali využít. Trenéři vyměnili brankáře a tento impuls přeci jen hru Varů zklidnil. Začali si vytvářet šance, jenže v jejich zakončení, kromě jednoho případu, nebyli přesní a důrazní.

Se ztrátou dvou branek začala Energie třetí třetinu a začala ji téměř čtyřminutovou početní výhodou, jenže v této své silné stránce, tentokrát absolutně pohořela a prakticky si žádnou velkou šanci nevytvořila. Více se jim dařilo domácím v plném počtu hráčů a Tomkem mohli stav snížit, ale nesnížili. Hosté dobře bránili a když se karlovarští hráči utápěli v samostatných sólových akcích, naskytli se Středočechům možnosti k rychlým brejkům, ve kterých dvakrát nezakončili do prázdné branky. A když hráli karlovarští vabank bez brankáře, hosté své první vítězství potvrdili.

OHLASY TRENÉRŮ

Tomáš Andrys (HC Energie Karlovy Vary):

Dnešní zápas byl pouze o jedné věci. Hosté přijeli hrát play-off hokej a my jsme si přišli zahrát a v tom byl jediný rozdíl. Musíme to změnit od první vteřiny příštího zápasu jinak sezóna příští týden pro nás končí.

Martin Škaloud (BK Mladá Boleslav):

Vstup do utkání jsme domácím značně usnadnili. Začali jsme bázlivě a první gól Varům naprosto darovali. Poté jsme se začali držet plánu, který jsme si před zápasem stanovili a v průběhu druhé třetiny jsme sklidili i zaslouženě ovoce v podobě vstřelených gólů. Závěr druhé třetiny jsme odehráli bohorovně a tým kvalit Varů nás okamžitě potrestal, čímž se vrátil do hry. Klíčem k prvnímu bodu v sérii poté byla ubráněná přesilovka 5 na 3 na startu třetí třetiny. Za průběh závěrečné dvacetiminutovky musím hráče pochválit. Dnešní výhra je naprosto zasloužená, ale už teď máme v hlavě zítřejší pokračování.

Extraliga dorostu – semifinále play off

1. zápas – 28. března

HC Energie Karlovy Vary – BK Mladá Boleslav 2:5 (1:0, 1:4, 0:1)

Branky a nahrávky: 03:02 Tomek (Blažek; 5/5), 38:50 Blažek (Tomek; 4/4) – 26:03 Maxin (Doležel; 5/5), 28:15 Zhdanov (Maxin, Kristek; 5/4), 31:11 Kristek (Vasiak; 4/5), 32:14 Kurka (Hora; 5/5), 58:51 Hora (Vasiak, Kristek; 5/5).

Rozhodčí: Zeliska, Trnka – Baxa, Pěkný. Diváci: 222. Vyloučení: 4:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1.

HC Energie Karlovy Vary: Psohlavec (Oršulák) – Pelikán (C), Vrzal, Gombár, Kůrka, Dyk (A), F. Čermák – Wardas (A), Š. Šilhan, Kyncl – D. Sedláček, Tomek, V. Blažek – Kváš, L. Slavík, Poizl.
Trenér: Tomáš Andrys

BK Mladá Boleslav: Sklenička (F. Kovář) – D. Kovář (A), Doležel, T. Čermák, K. Hájek, Hora, R. Šilhavý – Hanyš, V. Beran (A), Kurka – Vasiak, F. Matějka, Kristek (C) – O. Hrouda, Churáček, I. Maxin – Václavík, Ždanov.
Trenér: Martin Škaloud

Rozhodčí: Zeliska, Trnka – Baxa, Pěkný.

Energie Tomkem otevírá skóre prvního semifinále