Dorost v semifinále snížil stav serie po výhře v Mladé Boleslavi.

By   01. 04. 2024

Aby karlovarští dorostenci po dvou domácích porážkách neskončili sezonu v semifinále, musí zvládnout tři výhry za sebou. První šanci zvládli, když zvítězili 2:0 ve třetím semifinále.

Po opatrném začátku přišlo první vyloučení na straně domácích, střely Wardase a Kůrky k brance nevedly. Podobně se nevedlo ani boleslavským v jejich první přesilovce. Těsně před jejím koncem se počet hráčů vyrovnal, ovšem ani druhé vyloučení domácích hosté nepotrestali. V polovině úvodní části zahrozil karlovarský Kůrka, ale neprosadil se, stejně tak i domácí Matějka. V této fázi hry se moc vzruchu před oběma brankáři nedělo, oba soupeři spíše upřednostňovali hru bez chyb. Už se zdálo že první díl třetího semifinále skončí bez branky, ale na začátku poslední minuty předvedli karlovarští rychlou kombinaci a Blažek propasíroval puk za záda Skleničky.

Druhou třetinu zahájili domácí aktivně a jejich mírnou převahu podpořila i početní výhoda, ve které měli jen jednu vážnější střelu od Maxima. V dalším průběhu byla hra vyrovnaná s minimem větších šancí a pokud se jeden z týmů dostal k možnému vážnému zakončení, střely byly většinou zblokovány, nebo hráči neměli potřebný čas k zakončení. To platilo do poloviny zápasu. Pět vteřin před vypršením 30. minuty domácí faulovali a tuto početní výhodu energetici již využili. Po závaru před domácí brankou se nejlépe zorientoval Kváš, který zasunul puk do poloprázdné branky. Krátce po zvýšení vedení mohli hosté přidat další branku a opět v přesilové hře, jenže tentokrát jim to nevyšlo i díky vyloučení Poizla. I třetí početní výhoda v této části karlovarským nevyšla, což jim mohlo způsobit komplikace. Totiž v závěru druhého dějství se museli spolehnout na výborné zákroky Oršuláka, kterému dělaly nepříjemnost střely Kurky, Maxima, nebo Šilhavého.

Třetí dvacetiminutovku začali hosté velkou šancí Kyncla, gólman Boleslavi jej vychytal. Očekávaný tlak domácích za vyrovnáním se nekonal, i díky jejich vyloučení, které sice ubránili, ale po jeím skončení mohli inkasovat při přečíslení dvou na jednoho. Sklenička se zaskvěl a držel naději Středočechů na obrat ve skóre. To se ale domácím nakonec nepodařilo. Karlovarští pozorně hájili svoji polovinu a jejich náskok neohrozily ani dvě přesilovky bruslařů. Zápas tak skončil výhrou Energie, která tak snížila stav serie na 1:2. Možnost vyrovnat a vrátit semifinále do KV Areny mají Západočeši zítra opět v Mladé Boleslavi.

Tomáš Andrys: V dnešním zápasu si myslím, že jsme neměli vůbec špatný pohyb po celý zápas. Byly tam momenty, kde nás Boleslav hodně zatlačila, ale to se nám podařilo přežít. V každém případě jsme byli konečně schopní dát nějaké góly a odskočit na dvoubrankové vedení. Myslím si, že to nám pomohlo dotáhnout zápas do vítězného konce. Zítra víme, že nás čeká další velmi těžká písemka a budeme se ji snažit zvládnout.

Extraligu dorostu – semifinále

3. zápas – 1. dubna

BK Mladá Boleslav – HC Energie Karlovy Vary 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)

Branky a asistence: 20. Blažek (Kváš, Tomek), 32. Kváš

BK Mladá Boleslav: Sklenička (F. Kovář) – D. Kovář, Doležel, T. Čermák, K. Hájek, Hora, R. Šilhavý – Hanyš (A), V. Beran (A), Kurka – Vasiak, F. Matějka, Kristek (C) – O. Hrouda, Churáček, I. Maxin – Václavík, Ždanov.
Trenér: Martin Škaloud

HC Energie Karlovy Vary: Oršulák (Psohlavec) – Dyk (A), D. Postl, F. Čermák, Gombár, Pelikán (C), Kůrka, Vrzal – Wardas (A), Š. Šilhan, Poizl – L. Slavík, Kyncl, Habla – V. Blažek, D. Sedláček, Kváš – Tomek.
Trenér: Tomáš Andrys

Brankář Oršulák byl velkou oporou a ve třetím semifinále neinkasoval