Vybraní hráči Energie závěr sezony prožijí v reprezentačních výběrech mládeže

By   15. 04. 2024

Mistrovské zápasy jsou již historií a jednotlivé týmy se pomalu začínají připravovat na novou sezonu, ovšem některým hráčům sezona ještě nekončí. Její závěr si zpestří zápasy reprezentačních výběrů, do kterých byli pozváni.

Reprezentace U18

Výběr trenéra Davida Čermáka se intenzivně připravuje na vrchol sezony. Má před sebou  od 25. dubna do 5. května světový šampionát ve finských městech Espoo a Vantaa. Z karlovarské juniorky byl pozván brankář Adam Ebenstreit. Opora karlovarských juniorů se předvedla v play off ve velmi dobrém světle, a pokud se mu podaří v přípravném kempu před šampionátem navázat na výkony z play off juniorů, má velkou šanci si nominaci vybojovat.

Adam Ebenstreit

Reprezentace U20

Nejstarší reprezentační výběr měl vrchol sezony na přelomu kalendářního roku a jak je dobře známo, vývěr trenéra Patrika Augusty přivezl ze švédského Göteborgu bronzové medaile, na kterých se podíleli hned čtyři hráči, kteří prošli karlovarským klubem, obránce Matteo Kočí a útočníci Dominik Rymon, Robin Sapoušek a Jiří Kulich. Trio útočníků si na příštím šampionátu již zahrát nemůže, protože už patří do kategorie dospělých. Naopak Matteo Kočí může na příštím šampionátu startovat. K tomuto obránci si trenérský štáb pozval další dva energetiky, Matyáše Adámka a Váňu.  Matteo před sezonou odešel z juniorky Energie do zámoří do týmu Kamloops Blazers, který hraje juniorskou WHL. Šikovný obránce ve odehrál padesát dva zápasů, ve kterých vstřelil pět gólů a na deset asistoval.  Útočník Matyáš Adámek patří mezi ofenzivní opory karlovarské juniorky, v šedesáti odehraných zápasech zaznamenal 40 bodů (13+27). Dres A-týmu Energie oblékl v letošní sezoně ve dvou duelech. Pět startů pak přidal za Baník Sokolov. Matyáš v reprezentačním dresu nastupuje od sedmnáctky a zahrál si i na mistrovství světa osmnáctek. Další útočná opora juniorky Energie Matyáš Váňa byl v širším výběru reprezentace U20 a nakonec byl nominován jako náhradník pro světový šampionát, ale do Švédska se nepodíval. Za juniorku Energie odehrál v právě skončené sezoně 60 zápasů se ziskem 38 bodů (18+20). Čímž dalece překonal své bodové maximum z loňské sezony.Tři zápasy si také zapsal za dospělý tým v Tipsport extralize a tři ve druhé nejvyšší soutěži Chance lize v barvách Baníku Sokolov.

Reprezentační dvacítku čeká od 17.dubna do 21.dubna turnaj Pěti zemí ve slovenském Popradu.

Reprezentace U17

Do výběru nových trenérů A-mužstva Energie Pavla Patery a Davida Moravce se objevili tři hráči z úspěšného dorostu Energie, a to brankář Michal Oršulák a útočníci Vojtěch Čihař a Vít Záhejský. Obě útočná esa karlovarské juniorky po celou sezonu hrála o kategorii výše, než kam patřila svým věkem. Čihař odehrál v DHL extralize za juniory 42 zápasů s bilancí 16 branek a 13 asistencí. Záhejský má mezi juniory bilanci 49 zápasů a 46 bodů (21 + 26). Oba útočníci si v uplynulé sezoně zapsali i první starty v dospělé Tipsport extralize.

Mezi náhradníky jsou další tři hráči bronzového extraligového dorostu, obránce Kryštof Dyk a útočníci Vlastimil Blažek a Viktor Wardas.

Svěřenci Pavla Patery mají na programu Turnaj pěti zemí v Tranas ve Švédsku, který se uskuteční od 17. do 21.dubna.

Michal Oršulák

Reprezentace U16

V nejmladším reprezentačním výběru se představí nejvíce hráčů dorostu Energie. Trenér Milan Razým ukázal na brankáře Martina Psohlavce, obránce Pavla Kůrku a útočníky Petra Tomka a Lukáše Slavíka. Reprezentační „šestnáctka“ absolvuje 19 – 21.dubna turnaj v Kravařích, kde se porovná s Finy, Slováky a Švédy. Mezi náhradníky pro tento turnaj jsou ještě obránce Tomáš Vrzal a útočník Michal Kváš.

Útočník Vít Záhejský, ofenzívní eso U17