Právě končící sezona patří k nejúspěšnějším v historii karlovarské hokejové mládeže

By   29. 04. 2024

Mezi čtyřmi nejlepšími v nejprestižnějších mládežnických kategoriích, z toho bronzová medaile v dorostu. To je krátký výčet z toho, co se v sezoně 2023/2024 povedlo mládežnickým kategoriím. 

Sezona karlovarské mládeže se povedla. Dorostenci po dvanácti letech získali pro organizaci Energie cenný kov, juniory od postupu do finále dělila jediná výhra, ale dařilo se i ostatním mládežnickým týmům. Obě nejvyšší mládežnické kategorie junioři a dorost se rvaly o co nejvyšší příčky, obě prestižní kategorie prohrály semifinálové serie a obě s pozdějšími mistry. „Prožili jsme jednu z nejlepších sezon, v obou semifinálových sériích těchto týmů, které se rozhodly ve prospěch soupeřů vždy až úplném závěru rozhodujícího pátého utkání. K postupu do finále chybělo málo. Dorostenci se, díky prvnímu místu v nadstavbové části, umístili na celkovém třetím místě a získali tak bronzové medaile. A celkové čtvrté místo juniorky, která dosáhla na stejné pořadí i v nadstavbové části, je také velmi pěkným úspěchem. I proto, že tento tým byl v celé extralize juniorů týmem s nejnižším věkovým průměrem,“ ohlíží se za ročníkem hlavní trenér mládeže Jiří Ryžuk. 

V dlouhodobém rankingu akademií ČSLH, o kterém rozhodují jiné ukazatele než výsledky v soutěžích (např. počet mládežnických reprezentantů na vrcholných mezinárodních akcích či počet juniorů klubu v dospělém profesionálním hokeji apod. Energie aktuálně na 4. místě. „Hlavním cílem a prioritou naší klubové práce s mládeží je rozvoj hráčů jak po stránce sportovní, tak i po stránce lidské. Základem je vždy dlouhodobá koncepční práce se všemi kategoriemi v klubu. K té každoročně potřebujeme úspěšný nábor začátečníků do klubové přípravky. Dále pak kvalitní sportovní program, který zohledňuje nutné odlišnosti práce s jednotlivými kategoriemi a reaguje na moderní tréninkové trendy v našem sportu a ve výchově mládeže obecně. A samozřejmě také dostatek zapálených, odborně zdatných a vzdělaných profesionálních trenérů. Zapomenout se určitě nesmí na významný přínos trenérů-dobrovolníků a mnoha dalších pomocníků z řad rodičů. Bez nich se kvalitní práce s mládeží dělat nedá. Velký vliv má také kvalita spolupráce s rodiči hráčů. O tu se snažíme dlouhodobě. Věřím, že se nám i v této oblasti posun k lepšímu celkem daří,“ říká hlavní trenér karlovarské hokejové mládeže, který také vnímá velkou podporu mládeže ze strany vedení klubu i města.

„Nedávný příchod pánů Šenkypla a Tobolky jako nových vlastníků klubu, vstup města do majetkové struktury klubu a propojení vize majitelů se stávající úrovní naší mládeže, vnímám jako skvělou příležitost pro naší akademii i celý klub. Finanční zajištění má na kvalitu práce s mládeží zásadní vliv,”  vysvětluje Jiří Ryžuk a dále doplňuje: “Z pozice hlavního trenéra mládeže dlouhodobě vnímám upřímnou snahu klubového vedení mládež podporovat a vytvořit takové podmínky, abychom mohli mládež doplňovat i talenty z jiných klubů, kteří zvyšují výkonnost jednotlivých kategorií.“ Výsledky jednotlivých kategorií, nepřichází samozřejmě, jde totiž o dlouhodobou práci. „Zásadní význam pro úspěšnou práci s naší mládeží má jistě naše dlouhodobá a systematická spolupráce s kluby v regionu, zejména v oblasti práce s talentovanými hráči. Projekt KV-výběrů jsme u nás v Karlovarském zahájili o 10 let dříve než ČSLH spustil projekt VTM (Výchova talentované mládeže). Tato spolupráce začíná již od mladších žáků a pokračuje až do dospělého hokeje. I v této oblasti je potřeba neustále myslet především na rozvoj jednotlivých hráčů a vše co s tím souvisí,” ohlíží se do minulosti hlavní trenér mládeže Energie, která spadá do akademií Českého hokeje a která má v posledních letech mezi odbornou hokejovou veřejností dobrý kredit. Naše akademie si mezi hokejovou veřejností udělala dobré jméno především díky svému sportovnímu programu, který je prioritně zaměřen na rozvoj hráčů. Týmový výsledek v mládeži není hlavním cílem naší organizace. Klubový projekt „Program hráčského rozvoje“ nabízí vybraným hráčům akademických družstev např. pravidelné individuální tréninky se zaměřením na nejnovější dovednostní trendy, stravovací program pro mládežnické reprezentanty či náš rozšířený systém tzv. „dovýchovy“ talentovaných hráčů. Ten je, dle mého názoru ve srovnání s jinými akademiemi v ČR, unikátní,” uzavírá hodnocení mládeže Akademie ČSLH v karlovarské Energii Jiří Ryžuk.